3JUN2020

Förskolebarn möter Tengai

Som första barngruppen i världen har barnen på Brunna förskola i Upplands-Bro fått träffa och prata med den svenskutvecklade intervjuroboten Tengai.

 • – Det finns ett stort värde i att framtidens medarbetare får en möjlighet att möta framtidens teknik, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef i Upplands-Bro kommun, en av initiativtagarna till mötet.

Upplands-Bro blev uppmärksammat förra året då kommunen var först i världen att använda Tengai vid rekrytering av nya medarbetare. Detta för att åstadkomma en mer rättvis och fördomsfri rekryteringsprocess.

Nu har samarbetet med företaget Tengai, som byggt roboten, återupptagits och utvecklats. I en paus mellan alla anställningsintervjuer fick roboten träffa framtidens medarbetare, 4 – 6 år gamla barn på Brunna förskola, bland annat som ett led i digitaliseringsarbetet och den IKT-strategi (Informations- och Kommunikationsteknik) som kommunen jobbar med.

Barn på Brunna förskola i Upplands-Bro kommun sitter framför intervjuroboten Tengai.

Förskolebarnen på Brunna förskola träffar Tengai, som första barngrupp i världen.

 • – Jättespännande! Vi har under våren varit med barnen på Tekniska museets robotutställning. Barnen har diskuterat vilka robotar de skulle vilja skapa och gjort ritningar om robotens funktioner. De har byggt egna robotar av återvunnet material i ateljén, så de var bra förberedda inför mötet med Tengai, säger Ella Heickell, ateljerista och pedagogisk utvecklingsledare i enheten Brunna förskolor i Upplands-Bro kommun, som födde idén med att förskolebarnen skulle kunna möta intervjuroboten.

Barnens frågor till roboten var många: Kan du laga mat? Kan du städa? När dog dinosaurierna ut? Hur gammal blir en nyckelpiga? För att nämna några exempel.

När frågan om god mat kom upp svarade roboten utan att tveka ”pizza”, till barnens förtjusning. Mest skratt lockade robotens övning med skalor för att värma upp rösten. ”En gång till!”, ropade barnen i kör.

 • – Förutom att ge barnen en inblick i tekniken så handlar det om att bejaka deras nyfikenhet. Det jobbar vi mycket med på förskolan, säger Gunilla Karlsson, rektor på Brunna förskolor.
6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

6-åriga Isabella på Brunna förskola möter roboten Tengai.

Relaterade nyheter

 • 15 OKT 2021
  Att använda digitala verktygen är en naturlig och självklar del av vardagen för de allra flesta barn idag. Digitala verktyg kan användas för att göra undervisning i förskolor och skolor mer tillgänglig för alla barn och stärka barnens...
 • 1 OKT 2021
  När höstterminen 2021 började startade också den nya verksamheten Upp-Starten för elever som nyligen kommit till Sverige. Syfte med verksamheten är att ge eleverna en så bra start som möjligt i den svenska skolan.
 • 23 SEP 2021
  Hur kan en utomhusyta som vuxna knappt ser förvandlas till att bli en plats att stanna till vid, leka vid och använda? Svaret är enkelt. Genom att se världen genom barnens ögon. Detta testas nu i Upplands-Bro.   
Upp